Opinionsblogg

VI MÅSTE PRATA OM HARLEY QUINN

 
Halloween nalkas och efter årets biosommar med "Suicide Squad" som vann fansens hjärtan men inte kritikernas så finns det en viss kostym som minst fem tjejer i din närhet lär klä ut sig till. 
 
Jag talar såklart om Harley Quinn. 
 
Harley Quinn, eller rättare sagt Harleen Quinzel, spelad av Margot Robbie i Suicide Squad med en ny tolkning. Harley Quinn är den psykostiska och twistade karaktären som främst känns igen som Jokerns flickvän (och för att hon uppenbart är ännu mer galen än vad han är). 
 
Harleen Quinzel träffade Jokern när hon var psykolog på Arkham Asylum. Hon är intelligent, drivande, framåt och råkar förälska sig i Jokern. Jokern däremot, struntar fullständigt i henne och ser henne som ett lätt mål att erövra och på så sätt kunna bryta sig ut från Arkham Asylum. Men Harleen Quinzel väljer att ge sig själv fullt ut till Jokern och blir då Harley Quinn. Ett destruktivt förhållande startas och Harley Quinn kan inte själv se skadan som Jokern gör mot henne, utan han är och förblir hennes "puddin" och när han slår henne, försöker mörda henne, bränner henne, skjuter henne, då älskar han ju faktiskt bara henne egentligen. 
 
Jag har fullkomligt avgudat karaktären Harley Quinn i flera år. 
 
Hon har varit en av få välskrivna kvinnliga karaktärer med ett djup jag inte sett i någon karaktär förrens Hungerspelens Katniss Everdeen kom och förgyllde tillvaron. Och när jag hörde att Warner Bros skulle göra film av Suicide Squad började jag att hypa direkt. Redan förra Halloween var jag utklädd till Harley Quinn med min pojkvän som Jokern och hade nedräkning på mobilen tills augusti 2016. 
 
Men så kom filmen... 
Första gången jag såg filmen var jag förblindad. Jag ville inte se de dåliga sidorna i en film och i en karaktär jag längtat så mycket efter att se på filmduken att jag försökte att inte låtsas om det dåliga. Men, andra gången jag såg filmen kunde jag inte blunda för det längre. 
 
Harley Quinn, denna mångsidiga, bisexuella, fantastiska karaktär - reducerad till ett skjutande sexobjekt för småkillars våta drömmar. 
 
 
 
Det är så många scener som är så onödiga och som inte behövs i filmen och som endast är skapade utifrån the male gaze att jag blir tokig av att ens försöka se klart filmen. Scener där Harley Quinn drar på sig tröjan och kameran zoomar in på hennes röda BH och hur många vinklar som helst på hennes rumpa medan kameran inte en enda gång ens fokuserar på de resterande männens minst sagt vältränade magrutor. 
 
Och Jokern och Harleys förhållande... Don't even get me started here. 
 
Harley Quinns och Jokerns förhållande är inte relationship goals. Någonstans. 
Harley Quinns och Jokerns förhållande skrevs utifrån destruktiva termer. Jokern är inte ens kär i Harley. Hon är bara ett vapen för honom och han hade inte ens blinkat om nyheterna nått honom att hon var död. Jokern har till och med själv försökt mörda henne x antal gånger. Men självklart, Harley är knappast någon drömtjej heller. Hon försöker också då och då att mörda Jokern och har gjort en hel del skit i Gotham med men det är inte hon som slår först i detta förhållandet. Att då som Warner Bros gör, genom att ändra hela Harleys och Jokerns bakgrundshistoria blir det att dels förstöra Harley Quinns personlighet och svår att förstå samt att det blir att dels strunta i offren av våld i nära relationer och att göra det hela okej. Speciellt med tanke på att i dagens samhälle så vet många inte vart gränsen går för ett destruktivt förhållande. Många unga stannar i destruktiva förhållanden och blir utsatta för sexuella övergrepp utan att ens vara medvetna om det förrens efteråt. Att ens partner vill ha fullständig kontroll över din telefon, ditt umgänge och vad du gör är inte ett normalt förhållande heller och är en form av psykisk misshandel. 
 
Harley Quinn är heller ingen feministisk förebild så som många försöker få henne att bli. Hon är skadad, förstörd och jagar efter en kille som skadar henne men har noll insikt i det hela. Vart någonstans är egentligen det feministiska i det? En karaktär är inte en feministisk karaktär bara för att det är en tjej, det krävs lite mer för det. 
 
Men, som tur är så talas det om att Margot Robbie ska producera en helt egen Harley Quinn-spinoff då Robbie själv inte är nöjd med hur Harley porträtterades i Suicide Squad. Så vi alla kanske kan hoppa över med att köpa Suicide Squad på DVD och istället bara vänta och förhoppningsvis njuta den dagen då Harley Quinn får sin egen film och blir rättvist behandlad av Hollywood. 
 
Har du blivit utsatt för våld i nära relationer? 
 
http://www.kvinnofridslinjen.se/
http://www.socialstyrelsen.se/valds-ochbrottsrelateradefragor/valdinararelationer
 
 

Kommentarer

Kommentera