Opinionsblogg

ATT ÄGA SIN SEXUALITET MED SLUTPOWER

Ellen Tengström, 20 år gammal och innehavare bakom kontot "Slutpower" på instagram är trött på alla former av "slutshaming" och använder sitt instagramkonto för att sprida kunskap, kaxighet och självsäkerhet. 

Jag, EliSophie Andrée, tog mig ett snack med Ellen "Slutpower" Tengström om psykisk ohälsa, att äga sin sexualitet och allting annat. 

 

Vem är egentligen Ellen Tengström?  

En tjej på 20 år som lider av psykisk ohälsa och som är väldigt politiskt intresserad! Främst av vänsterpolitik i allmänhet och feminism i synnerhet.

Vad menas med namnet "slutpower"? 

Alltså för mig är det viktigt att ta tillbaka ord och göra dem till sina egna. Om någon försöker förolämpa mig genom att kalla mig för en "slampa" eller något annat så biter det ju inte på mig om jag själv ser mig själv som en slampa och heller inte ser någonting dåligt med det. Det enda det betyder är ju att man har sex med många och varför skulle det vara en dålig grej bara för att jag är en tjej?

Slutpower är motsatsen till slutshaming.

Är det du själv som kommit på "slutpower" som motsatsen till "slutshaming"*?

Enligt mig så är slutpower motsatsen till slutshaming! Jag såg ingen använda ordet slutpower heller förrens jag började med det på instagram. 

Har du alltid varit så självsäker i din kropp och dig själv? 

Nej verkligen inte!

Jag var mobbad i grundskolan och var inte alls nöjd med mitt utseende eller min kropp. Men när jag började gymnasiet blev allt bättre! Men jag kände fortfarande av en press från samhället att jag måste vara smal och vältränad så jag började gymma fast jag egentligen alltid hatat träning och idrott. Endast för att det kändes som ett "måste" och en press att jag behövde se ut på ett visst sätt. Men sommaren 2014 släppte jag träningen för när jag var andfådd trodde min kropp att jag fick en ångestattack och då gick det inte längre.

Jag tänkte att jag skulle börja träna igen när jag mådde lite bättre men jag upptäckte att utan hetsen om att träna, utan att tänka på vad jag ska äta så mådde jag mycket bättre! Sedan dess har jag aldrig återupptagit träningen igen och har alltså inte tränat på drygt 2 år. Så jag har varit som mest självsäker och bekväm i min kropp de två senaste åren även fast jag var smalare förut! Det sitter mest i huvudet faktiskt, inställningen till ens egen kropp är det viktigaste.

 

Är det främst killar eller tjejer som slutshamear? 

Tjejer är väldigt bra på att hacka på andra tjejer, tyvärr, eftersom vi lär oss att konkurrera mot varandra istället för att backa varandra. Det är ett strukturellt problem och inte tjejerna som individer som en ska skylla på egentligen, de gör bara vad samhället har lärt dem. Men männen är ju de riktiga förtryckarna, det är de som alltid haft makten och det är de som skapar samhällets normer och regler.

Killar är ofta av den inställningen att en tjej inte ska klä sig på ett visst sätt eller ha sex med för många för då är hon en slampa eller liknande, och det tänket hänger många tjejer på. Men jag skulle definitivt säga att det är mest killarna som slutshamear, killar har samma inställning i alla olika länder och kulturer, det visar sig bara i olika former. Slutshameingen gör så att kvinnor våldtas, misshandlas och mördas och i rättegångar går männen fria för att många tycker att tjejen "får skylla sig själv" eftersom hon hade klätt sig "utmanande".

Du är ju även bisexuell*, hur märks slutshamingen av från samhället om du har haft sex med en kille till om du kontra haft sex med en tjej? 

Det blir typ ingen slutshaming alls ifall en har sex med en tjej! Eftersom killar bara tycker det är "sexigt" typ så bryr de sig inte. Men det som är jobbigt med att vara bisexuell dock är den konstanta bifobin som finns mycket inom hbtq-communityt också. Du tas inte riktigt på allvar om du säger att du är bisexuell- De flesta tror att man är "straight egentligen" eller "att man bara experimenterar" eller så säger dem "ja men du är väl gay eller?" ifall en har varit med en tjej. Att gilla tjejer och killar lika mycket verkar inte finnas som ett alternativ för många.

Finns det även slutshaming inom HBTQ-communityt?

Inte vad jag har upplevt eller märkt!

Hur ser du på dubbelmoralen gällande om en kille har sex många är han "kung" och om en tjej har sex med många så är hon en "hora"? 

Jag tycker såklart att dubbelmoralen är både skrattretande och fruktansvärt orättvis! Varför skulle olika regler gälla för killar och tjejer? Tjejer gillar sex minst lika mycket och borde inte skambeläggas för det.

 

Många av dina inlägg handlar om psykisk ohälsa något som du är väldigt öppen med att du har, vill du berätta lite om det? 

Ja, jag har lidit av psykisk ohälsa i tre år. Min depression började hösten 2013. Det som utlöste den var att jag blev dumpad. Det är dock viktigt att poängtera att det inte var därför som jag hamnade i en depression utan det var för att jag hade varit med om en del jobbiga upplevelser som jag inte hade bearbetat än.

Då kände jag mig väldigt nere hela tiden och hade inte så mycket energi och efter ett par månader så började jag få panikångest-attacker. Det var också otroligt jobbigt och utmattande. Efter det började jag gå hos en psykolog och jag lyckades komma ur min depression för ett tag men det blev värre igen på hösten 2014.

Det var mycket jobbigt som hände i skolan och det var sista året i gymnasiet. Mitt skolarbete blev ju såklart lidande både i tvåan och i trean men jag lyckades ändå gå ut med fullständiga och bra betyg trotsatt jag blev sjukskriven i slutet av trean. Hösten 2015 blev jag inlagd på Danderyds sjukhus för att jag mådde så dåligt och där trodde de att jag hade diagnosen borderline. Så jag gjorde en utredning och det visade sig att jag uppfyller 7/9 kriterier för det. Min depression hade gått över då men min ångest hade förvärrats.

Hur är det att leva med borderline**? 

Alltså det är väl lite både a blessing and a curse. Folk som har diagnosen har ju mycket starkare känslor än vad andra har och det gör ju att vi ofta är väldigt färgstarka personer som bryr oss väldigt mycket och kan vara jätteglada och roliga att umgås pga detta, de positiva känslorna förstärks ju, men även de negativa såklart.

Personer med borderline är väldigt rädda för att bli övergivna, vilket avspeglar sig och försvårar typ alla relationer vi har. Oavsett om du har en partner och hen säger att hen älskar dig så tror du inte riktigt på det, utan du oroar dig hela tiden för att hen ska överge dig. Det är samma i vänskapsrelationer, du litar aldrig riktigt på att de verkligen gillar dig, oavsett hur nära ni är, utan du är rädd att dem en dag bara ska lämna dig.

Det som också händer i relationer är idealisering och nedvärdering, det betyder att din uppfattning om en viss person kan skifta väldigt snabbt. Har du borderline ser du allt i svart eller vitt så antingen är en person bäst i världen eller sämst i världen.

Normfungerande människor styrs ju till 50% av det logiska och till 50% av det känslosamma, men personer med borderline styrs typ till 90% av känslor och det gör allt väldigt jobbigt. Småsaker kan orsaka en känslostorm och det blir ofta inte så bra ifall en bara agerar på känsla och inte alls tänker logiskt eller förnuftigt.

 

Vad har du för tips till någon som känner sig obekväm med sin kropp? 

Följ en massa bodypositivekonton på instagram, det är mitt bästa tips!

Följ kontot som heter effyourbeautystandards, de lägger alltid upp massa coola ickemän som en kan följa, eller sök på hashtags för att hitta konton. Det är nog största delen av dem jag följer på instagram!

Att hela tiden intala sig själv att man är snyggast och bäst i världen funkar också. Det handlar inte om att *vara* snyggast utan det handlar om att *känna* sig snyggast. Smink och kläder är också otroligt viktigt för mig. Prova ha kläder som du känner dig cool/snygg/gullig/sexig i, vad du nu vill åstadkomma med din look och sminka dig på samma sätt, så när du kollar dig i spegeln så känner du WOW!

Vilka är dina fem favoritinstagram-konton och varför? 

1. Mitt första favoritkonto på instagram är bodyposipanda! hennes konto är bästbästbäst och hon lägger alltid upp en massa peppande bilder och texter. Hon hade anorexi förut men lyckades övervinna det och älska sin kropp, en superhärlig tjej!

 

2. jdoday på instagram är den coolaste jag vet! Hon är också bodypositive och lägger alltid upp pastelliga bilder på hennes fantastiska outfits och hon slayar hela instagram!

 

3. Och självklart kontot som heter refuse_theslutshame av självklara anledningar. De krossar all slutshaming.

 

4. Youtubern sarasongbird har världens finaste instagram. Alla bilder följer ett rosa tema och hon lägger upp angående fetthat och kroppspositivitet och verkar vara typ den gladaste och härligaste personen ever!

 

5. Min sista favorit är vanessa.noir. Hon tar upp mycket kring black lives matter och är en aktivist som älskar sin kropp och alltid hyllar den på instagram genom att lägga upp bilder från olika coola photoshoots typ! Också världens coolaste och vettigaste människa.

 

 

Hitta Ellen "Slutpower" Tengström på sociala medier ✨ 

Instagram - slutpower 

Twitter - ellentengstrm

 

*Bisexualitet - Bisexualitet är en sexuell läggning där personen känner sexuell och emotionell dragning till personer oavsett kön. Historiskt har bisexualitet påträffats i olika mänskliga civilisationer och i djurvärlden. Uttrycket bisexualitet myntades dock först i början på 1900-talet.

**Borderline - Borderline är en emotionell instabil personlighetsstörning vilket innebär att man har svårt att kontrollera sina känslor. Detta kan bland annat leda till självskadebeteende, relationsproblem och att man saknar en identitetskänsla.

Slutshaming - Slut-shaming kallas det när man försöker få någon, vanligtvis en kvinna, att skämmas för att sexuellt ha betett sig på ett sätt som av tradition inte ses som acceptabelt. Vad som är sexuellt oacceptabelt är kulturberoende, men kan till exempel vara att ha flera sexualpartners, ha sex innan äktenskapet eller bära sexuellt utmanande kläder.

Black Lives Matter - Black Lives Matter, förkortat BLM, är en svartmaktsorganisation som organiserar protester mot våld som utförts mot svarta människor. Det handlar oftast om afroamerikanska personer som skjutits till döds av polis eller som utsatts för polisbrutalitet. 

Kommentarer

Kommentera