Blogg

VARDAGSRASISMEN HOS VARJE SVENNE

Vardagsrasismen, eller rättare sagt Paula Dahlberg, med över 13 000 "gillningar" på facebook är en av Sveriges största debattörer för rasifierade och mångfald.

Jag, EliSophie Andrée, fick chansen att snacka lite med henne om allting och just, vardagsrasism.

 

Vad har du för pronomen?

Mina pronomen är hen och hon.

Hur kom det sig att du startade "Vardagsrasismen"?

Jag följde vardagssexismen på twitter och hamnade i en diskussion om liknande konton för andra frågor. Det visade sig att det inte fanns något som gällde rasism så jag startade ett twitterkonto med namnet vardagsrasismen för jag tyckte att det behövdes. Jag har alltid gillat politik och att skriva så det föll sig naturligt. Först var tanken att dela andras berättelser men det var svårt att få människor att våga dela med sig i en början så jag började skriva egna politiska tankar och analyser för att hålla igång kontot. Detta utvecklades till bloggen och senare facebook-sidan efter frågor från följare om jag inte hade en blogg eller facebook-sida som de kunde dela mina texter från.

Har du några exempel på typisk vardagsrasism som du dagligen upplever?

1. Förvåning över att jag talar svenska flytande

2. Frågor om varifrån jag kommer "egentligen" av totala främlingar eller människor jag inte känner som vill ta på mitt hår.

3. Relativt ofta men inte dagligen kommentarer som "nu är vi faktiskt i sverige och då gör man såhär...." (typ om jag missat att nån redan stod i kö, parkerat snett eller what not).

Får du mycket näthat?

Det kommer alltid något varje dag. Det mesta är om att jag är en hora/slyna som ska hålla käften eller dylikt.

Tror du många "svennar" är medvetna om sin egen vardagsrasism?

Nej. De flesta vill se sig som goda människor och att de aldrig skulle tänka rasistiskt. Så de försöker bortförklara sina ageranden till att vara oskyldiga antingen genom att verka sårade över att anklagas för rasistiskt agerande eller genom att bli arga och slå ifrån sig att det är vi som reagerar som är lättkränkta och tramsiga.

Hur reagerar folk när du påpekar deras vardagsrasism?

Med att bli obekväma. Försvara sig, bli sura eller bara tysta.

Hur känner du gällande debatten om "Cultural appropiation*"?

Att begreppet är så missförstått att det tappat relevansen. Cultural appropiation handlar om struktur och kapitalismens mekanismer men diskuteras nästan bara på individnivå där det är helt irrelevant.

 

Varför är det irrelevant när det diskuteras på individnivå?

För att individen inte har makten att höja eller förgöra en annan kultur. Det är företagen och staten som kan apropriera kulturer för att urarma dem. Däremot är det viktigt att på individnivå vara medveten om skillnaden i bemötande olika kulturella uttryck får beroende på kroppen den sitter på.

Du var tidigare admin i Facebook-gruppen "Varför apor aldrig bär rosa klänning" som har en feministisk grund för sina debatter och diskussioner. Vill du berätta lite om det och hur det kommer sig att du inte längre är med där?

Gruppen började från forumet Familjeliv för att få en plats för diskussion där saker som patriarkatet och jämställdhet var självklart att prata om utan att ständigt möta antifeminister som ska tjafsa emot. Sedan blev det mer blandat efter att gruppen växte.

Jag var en av de första medlemmarna i den. Jag hoppade av eftersom gruppen missköttes och framförallt på grund av en krock med en annan admin angående dubbelmoral gällande vilka offentliga personer det är okej att uppmana till bojkott.

Nu driver du ju istället facebookgruppen, också med feministisk grund, "Näbbdjur i feministhavet", hur är skillnaden mellan den och "varför apor aldrig bär rosa klänning"-gruppen?

Framförallt nivån skulle jag säga. Det finns en större förkunskap i näbbdjur så många debatter som mest handlar om begrepp eller väldigt basic frågor undviks och samtalet blir på en djupare politisk nivå.

 

Hur ställer du dig till Black Lives Matter-rörelsen**?

Jag är för.

Black Lives Matter behövs och i en amerikansk kontext är den given. I Sverige finns också behovet av Black Lives Matter men diskussionen måste anpassas efter svenska villkor och det svenska samhället. Här är det till exempel mer viktigt att snacka om så kallad anti blackness och hur alla med brun hy klumpas ihop av majoritetssamhället till att vara från Afrika fast det inte stämmer. Diskussionen om polisbrutalitet behövs också men är långt ifrån samma problem som i USA. Ur ett internationellt perspektiv är det dock självklart att stötta Black Lives Matter varav jag till exempel delade F!s (Feministiskt initiativ) sympatifilm med stöd för Black Lives Matter.

Vilken politisk fråga (inom feminism, antirasism och mångfald) är viktigast för dig och varför?

Finns inte en fråga som är viktigast direkt... Alla hänger liksom ihop så det blir svårt.

Krossa kapitalismen möjligen men även det är ju flera olika frågor i sig.

Vilka är dina förebilder?

Har ingen speciell person(er) utan snarare grupper som gör bra saker. Exempelvis kvinnor i Kongo som kämpar för att hjälpa varandra återhämta sig efter grova våldtäkter vilket används som krigstaktik.

Eller tidiga svenska feminister som gett oss många rättigheter vi saknat, till exempel rätten att inte våldtas av våra partners.

Samt alla feminister och antirasister som aktivt bedriver kamp i både det stora och det lilla varje dag.

 

Hitta Paula "Vardagsrasismen" Dahlberg på sociala medier 🌟

Instagram - MsParula

Facebook - Vardagsrasismen

Twitter - Vardagsrasismen

Www.vardagsrasismen.nu

 

*Cultural Appropiation - Kulturell appropriering är när någon för egen vinning lägger beslag på en kultur och gör den till sin, men utan det djup och med avsaknad av de negativa och problematiska aspekter som är förenade med ursprunget.

**Black Lives Matter - Black Lives Matter, förkortat BLM, är en Black Power Rörelse som organiserar protester mot våld som utförts mot svarta människor. Det handlar oftast om afroamerikanska personer som skjutits till döds av polis eller som utsatts för polisbrutalitet. 

Mest lästa inläggen

EliSophie Andrée

SOCIALA MEDIER-EXPERTEN ALICIA MRPOKEMON STOLPE

Jag ringer upp MrPokemon, egentligen Alicia Stolpe, en sen söndagskväll. Al...

EliSophie Andrée

PATRIARKATET OCH ELIN JOHANSSON

På Instagram finns ett konto varenda feminist och antirasist borde följa, k...

EliSophie Andrée

EN KÄNSLOEXPLOSION MED HANUTTEN

Hannah "Hanutten" Harvigsson är en av Sveriges bästa mångkonstnärer. Hon är...

EliSophie Andrée

VARDAGSRASISMEN HOS VARJE SVENNE

Vardagsrasismen, eller rättare sagt Paula Dahlberg, med över 13 000 "gillni...